Netolice archeopark

PoziceGPS - WGS84:
49°3´3.0996´´ N
14°12´2.1456´´ E

CB lokátor: JN79CB

nadm.v.: 453 m n.m.
Číselné informacepostavena roku: 2007
výška rozhledny: 8 m
výška vyhlídky: 4 m
Infopřístupnost: částečná
rozhled: částečný
konstrukce: dřevěná
typ: součástí stavby
QR kódZobraz

Dřevěná palisáda se strážní věží, která slouží jako rozhledna, stojí nad městem Netolice v místě zvaném Na Jánu od roku 2007. Tato stavba je prvním počinem v postupně budovaném archeoparku, který se nachází na místě původního přemyslovského kastelánského hradu, o kterém se zmiňuje již Kosmas ve své kronice k roku 981. Postupem času by zde měl vyrůst celý soubor staveb zaměřený na období vzniku českého státu v 10. - 13. stol. se stavbami jako jsou obydlí, řemeslnické dílny, kastelánský palác, kostel a návštěvnické centrum. Všechny práce jsou prováděny dobovými technikami, tj. jsou převzaty původní technologie, materiály a nástroje.

Rozhledna je umístěna v místě zvaném Na Jánu, které se nachází nad Bezdrevským potokem cca 0,7 km V od centra města Netolice. Nadmořská výška místa je 453 m n.m.

Autem se dá nejblíže zaparkovat v blízkosti kostela Sv. Václava. Odtud se vydáme po TZT dolů k potoku, přejdeme můstek a pokračujeme dále prudkým stoupáním do stráně. Cestička nás dovede až k palisádě s rozhlednou. Cesta je dlouhá asi 0,5 km. Nejbližší nádraží se nachází v Netolicích (konečná tratě č. 193 Dívčice - Netolice). Odtud půjdeme Tržní ulicí až ke kostelu Sv. Václava a dále dle popisu výše. Tato cesta je dlouhá cca. 1 km.

Z vyhlídkové věže je možné vidět zejména město Netolice, ale také v dáli Městys Lhenice a některé vrcholy pohoří Blanský les, jako je např. Vysoká Běta. Rozhled je umožněn pouze JZ, Z až SZ směrem.

Otevřeno: květen - říjen 7.00-18.00. Mimořádné otevření je možné domluvit se správcem areálu

Vstupné: zdarma

26.5.2009  Výhled z rozhledny v archeoparku na Netolice [autor: Pavel Vondrášek]


Diskuze k rozhledně Netolice archeopark:

V této diskuzi je 0 příspěvků.


Přispívat do diskuze můžou jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit se
 
PetrKohl © 2006-2024